Shadow

Sminka Bort och Dölj Sår i Ansiktet – Så gör Du!

Bokstavligen säger varje hudläkare någonsin att du inte bör klämma dina finnar. Men vi är alla mänskliga, och ibland tar lusten att klämma finnar över alla andra instinkter.

Men den andra saken som händer efter att du klämt en finne är ett sår/märke. De är din huds naturliga sätt att läka sig själv. De är inte heller precis det vackraste att titta på. Oavsett om du har ett sår eller en klämd finne i ansiktet kan du vilja försöka sminka bort det för att få en felfri look.

Då har du kommit rätt, för i denna artikel visar vi dig exakt hur du kan täcka alla sår i ansiktet på bästa sätt.

Rengör och fukta huden som normalt

En av de viktigaste sakerna du kan göra för att dölja ett sår är faktiskt att rengöra din hy innan du tar upp en enda sminkprodukt. Efter rengöring rekommenderas att applicera en rejäl mängd av din favorit återfuktandekräm över såret för att återfukta den till kärnan och hjälpa den att se mindre torr och sprucken ut.

Vad du än gör, peta inte på såret. Du vill verkligen stå emot lusten så att det inte blir värre. Det kan vara lockande att peta på det men vad du än gör, stå emot.

Primer

Hoppa inte över detta steg. En tunn applicering av primer hjälper alla andra sminkar att glida på felfritt genom att fylla i alla fina linjer och styvhet från ett sår eller märke.

Dölj ditt sårmärke

Använd den spetsiga änden av en Beauty Blender, tryck lätt på concealer för att täcka märket. Flytande eller mousse är bäst. Pulver kommer att göra att märket eller såret blir torrare och mer synlig.

Om ditt sår också råkar vara superrött, ska du först täcka den med en grön färgkorrigerande concealer. Det gröna avbryter faktiskt den arga röda färgen under. Kom bara ihåg att när det gäller grön concealer, är less more. Toppa sedan med din vanliga hudfärgade concealer som vanligt.

Applicera foundation

Precis som om du täckte över någon annan fläck, applicera foundation efter din concealer och inte innan. Detta för att jämna ut saker. Vi rekommenderar att du använder en fullständig täckningsstiftelse  snarare än ett mer rent alternativ för att se till att märket är väl dolt.

Och eftersom du redan har använt concealer finns det ingen anledning att gå överbord med din foundation. Det sista du vill är att det ska kaka upp över ditt sår och dra ännu mer uppmärksamhet åt det.

Dölj lite mer

Om du upptäcker att ditt märke fortfarande syns igenom, använd en precisionsskyddborste för att applicera lite extra fuktande concealer.

Ärrbildning i sig själv är svårt att hantera. Särskilt om ärret märks någonstans. Till exempel kan ett ärr i ansiktet verkligen påverka en persons dagliga livsstil. Ett ärr på en plats där alla kan se det hela tiden kan göra någon extremt självmedveten.

Innan det finns ett ärr finns det ett sår. Vi vet att sår har en läkningsprocess och att varje litet steg från början till slut är viktigt för bästa möjliga resultat. Att hindra din kropps naturliga förmåga att läka kan leda till infektion och ytterligare irritation av såret, vilket ökar chansen att hålla kvar brister. I ansiktet är det vanligtvis hög prioritet att minimera sådana brister.

Varför du inte bör sminka på ett öppet sår

Den viktigaste tiden att hålla såret fritt från infektion är när det fortfarande är öppet. Din öppna hud måste hållas så ren som möjligt så att läkningsprocessen fortsätter så effektivt som möjligt. Att applicera något annat än ett antibakteriellt medel under denna fas kan förlänga läkningsprocessen och orsaka ett antal problem.

Även om det är mycket frestande är det inte bra att använda smink under den här fasen eftersom den innehåller en mängd kemikalier som när de appliceras på ett öppet sår kan orsaka skador, irritation, och långsam läkning. Smink är också en källa till bakterier eftersom rör och flaskor inte kan hållas helt fritt från bakterier. Om du fortsätter att täcka ditt öppna eller läkande sår med smink innan det är läkt, är ärret som följer troligen värre än ursprungligen möjligt.

Hur du vet om huden är infekterad

Hudssår kan utveckla ett antal olika infektioner. Om du redan har applicerat smink på ett öppet sår och är orolig för att du redan har en infektion, är det viktigt att behandla denna infektion. Några tecken att leta efter:

  • Upplever du ökad smärta i det skadade området? Om ja, leta efter andra tecken på infektion som överskott av rodnad som sprider sig från det skadade området.
  • Börjar såret att svälla? Detta är viktigt om du redan har haft såret under en lång tid. Den ursprungliga svullnaden är normal, men veckor efter mottagande av såret bör svullnaden försvinna. Den tid det tar för såret att sluta svälla kommer att bero på storleken på det ursprungliga såret. Det bör emellertid vara ganska uppenbart om den ursprungliga svullnaden är borta och svullnad på grund av infektion utvecklas.
  • Finns det röda streck från det drabbade området? Om det är rött omkring såret på din hud är detta ett annat tecken på infektion.
  • Kommer det var från det skadade området? Om ja, har du troligtvis en infektion. VAR Från det drabbade området är ett av de enklaste sätten att veta om du har en infektion.
  • Slutligen, om du upplever feber och har ett nytt sår, kan såret smittas. Större infektioner kan orsaka höga feber.

Tips för att dölja och sminka bort sår i ansiktet

Lyckligtvis med dagens behandlingar och teknik finns det flera sätt att minska ärrens märkbarhet. Det är i ditt bästa intresse att lämna ditt skadade område ifred medan det läker och vänta tills det är ett ärr att börja försöka täcka det. Det är bäst att acceptera att medan din hud läker, kommer området att märkas, särskilt om det är i ansiktet. Men om du tillåter att läkningsprocessen äger rum utan att hindra den med smink kommer du att sitta kvar med ett mycket friskare ärr som kan reduceras ytterligare.

När ditt sår har stängts och din hud har läkt kan lite smink eller täcka faktiskt hjälpa ditt ärr. Om du börjar använda smink med SPF i det kan ditt ärr dra nytta av detta skydd mot solen. UV-strålar från solen kan orsaka hyperpigmentering i huden runt ärret, vilket gör ditt ärr mer märkbart.

Foundation av din hud innan du applicerar någon makeup är en bra idé, särskilt om du täcker ett ärr. Silikon ärrgel kan fungera som en primer och bidra till att minska ärrbildning. Alternativt finns det flera primers på marknaden som innehåller höga nivåer av C-vitamin, vilket är otroligt effektivt för att uppmuntra kollagenivåer i huden. Att producera nytt kollagen hjälper till att ersätta det kollagen som har gått sönder på grund av hudskador. Genom att använda en primer säkerställs att ärret kan fortsätta att läka ordentligt även om dess märkbarhet minskar genom smink.