Shadow

En Komplett Guide till Sminkborstar och Hur Du Använder Dem

Alla älskar sminkborstar, och de är något som du hör makeupartister och bloggare pratar om hela tiden. Just för att de är så otroligt viktiga för en lyckad sminking.

Men att veta vilken borste som är avsedd för vad som kan vara lite förvirrande. Detta med tanke på hur många olika typer av borstar det faktiskt finns.

För att hjälpa dig på travel har vi därför skapat denna guide för att ge dig en överblick över de olika sminkborstarna och va de används för.

Sminkborste

Innan vi dyker in i de olika borsttyperna börjar vi först med en grundläggande lektion av sminkborstar. En sminkborste har tre delar: handtaget, borsten och hylsan. Hylsan är den mittersta biten som förbinder dem. På borständan kan hylsan vara antingen rund eller klämd. En klämd hål ger en borste ett plant utseende, där en rund (kommer att gissa) ger din borste en mer rundad form.

Formen på hylsan, tillsammans med tätheten, längden och skärningen av borsten är det som ger varje borste sina unika egenskaper. Att förstå var och en av dessa element och hur de påverkar tillämpningen kan hjälpa dig att avgöra om en viss borste är värt att investera i.

Låt oss till exempel säga att du letar efter något att applicera foundation med. Om en borste är för tunn, eller har strån som är för långa, är det troligt att det kommer att lämna din vätske- eller krämfoundation som en röra. En tät borste med kortare borst sprider produkten jämnt på din hud. Om du letar efter en blush borste är en något tätt packad borste inte ideal eftersom att du fångar upp för mycket produkt.

Ingen borste är i sig bra eller dålig, det är bara bra eller dåliga att göra olika saker med.

En generell tumregel är att täta borstar är utmärkta för buffring, spridning och utsmetning. Fluffiga borstar är bättre för blandning och dammning. Längre borst tenderar att ha bredare räckvidd och vara mer flexibla, och kortare borst tenderar att vara mer exakta och styva. Med dessa saker i åtanke är det mycket lättare att förutse om en borste kommer att fungera som du behöver. Det andra som du bör ha i åtanke är vad borsten är gjord av.

Syntetiska vs. naturliga borstar

Makeupborstar kan också grovt delas upp i två kategorier: de med syntetiska borstar och de med naturliga borstar. Dock har vissa en blandning av dessa två. Syntetiska borst är vanligtvis tillverkade av nylon eller någon annan syntetfiber, medan naturliga borst består av djurhår.

Eftersom syntetiska borstar inte kan absorbera smink på samma sätt som naturliga borstar kan, är de överlägsna för applicering av mousse och flytande produkter (även om de också kan applicera pulver väl). Naturliga borstar betecknas ofta som idealiska för applicering av pulverprodukter, men de väcker också vissa etiska frågor om hur man framställer det naturliga håret för borstarna. Naturliga hårstrån är uppenbarligen inte veganska, men de kan betraktas som anti-, eftersom uttrycket grymhetsfria endast gäller huruvida en produkt testas på djur eller inte och inte om den är tillverkad av dem.

I slutändan måste vi alla fatta vårt eget beslut om de varumärken vi vill stödja. Många tillverkare av naturliga borstar hävdar att de kommer från päls som utvinns på ett sätt som inte orsakar skador på djuren de kom från, men det är upp till dig att undersöka eller lita på. Om du vill gå 100% vegan med dina borstar finns det dock mer högkvalitativa syntetiska borstar på marknaden än någonsin tidigare.

Specialsminkborstar?

Det finns borstar av alla typer.

Många borstar är bra universalborstar och kan användas på andra sätt än vad deras namn antyder. En fluffig vinklad ögonskuggborste kan vara perfekt för näscontouring. En platt concealerborste gör underverk för att motverka veck eller applicera pigment. Om du vill få ut mesta möjliga av din sminkborstsamling, sluta titta på etiketter och börja titta på former, snitt och storlekar. Att köpa borstar som enkelt kan användas för flera funktioner är nästan alltid en bättre investering.

Ansiktsborstar

Det finns en stor mängd olika borstar i form och storlek för smink, från de som är bäst för mineralfundament, till de som är bra för konturer. Det här är några av de mest populära borstarna.

Foundation borste

En foundationborste är bred och ganska platt, med en rundad spets och fjädrande fibrer.

Denna borste är bra för att applicera flytande founation över ansiktet på konturerna i näsa och ögonuttag. Du använder denna borste genom att ta foundation på ansiktet först, använd sedan borsten för att smälta ut, från mitten av ansiktet och utåt.

Puder borste

Detta är en stor fluffig borste, vanligtvis med en lätt rundad topp. Denna borste är bra för eventuella pulverprodukter över ansiktet, men vanligtvis perfekt som ett avslutande steg för att ställa in din makeup med genomskinligt pulver över hela ansiktet.

För att ställa in smink, tryck borsten över ansiktet. Om du vill lägga till blush eller bronzerpulver, virvlar du med borsten över kinderna.

Kabuki borste

En kabukiborste är en stor, tät packad borste med rundade borst. Den är perfekt för pulvermakeup och speciellt mineralfoundation.

Denna är perfekt för att virvla runt ansiktet i cirkulära rörelser när du applicerar pulvermakeup, för att ge en felfri full täckningsfinish.

Stipplingborste

Denna borste har täta packade borst vanligtvis med en duofiberborst. Den är perfekt för att applicera foundation eller mousseprodukter med för en silkesfinish. Använd borsten i cirkulära rörelser.

Rouge borste

Detta är en fluffig och avsmalnande borste som är mindre än de flesta pulverborstar. Denna är bra för att applicera pulver blush på kinderna och blanda ut. Virvla in i blush, knacka bort allt överskott och virvla sedan på kinderna.

Vinklad linerborste

Denna borste är liten och platt med en vinklad topp. Den är perfekt för att applicera gelfoder eller ögonskugga med längs fransens linje.

Doppa i din produkt och svep längs fransens linje. Vrid borsten så att vinkeln alltid är rätt för båda ögonen.

Fin linerborste

Denna borste har en fin, spetsig udd. Fin precisionsborste för flytande och gel-eyeliners. Doppa i produkten innan du fodrar längs fransarna i känsliga slag.

Läppborste

Denna är liten och fin med en fyrkantig spets. Den är perfekt för att ge en riktigt definierad linje till kanten av din läppstift.

Doppa i en läppfärg för att täcka borsten med färg, dra borsten mot handen för att få bort allt överskott innan du använder den för att lägga kanten på läpparna och fyll sedan in dem.

Ögonbrynsborste

Denna borste är liten med fasta, tätt packade borst som är vinklade.

Denna borste är bra för att fylla i ögonbrynen med gel eller pulverprodukter. Du doppar den i pulver eller gel och applicerar med den genom att använda små, fina drag på ögonbrynen.

Contourborste

Detta är en fluffig borste med en vinklad spets. Denna är bra för att applicera pulver bronzer eller contourpulver längs kinderna.

Du använder den genom svepande drag strax under kindbenen och sedan under käken för att definiera ansiktet.

Concealerborste

Denna borste är fast, platt och avsmalnande i toppen. Den är perfekt för riktad concealerapplikation. Applicera concealer på eventuella problemområden.

Fläktborste

Denna ser precis ut som den låter -en fläkt.

Borsten är perfekt för att fixa till överskott av pulver eller ögonskugga under ögonen. Den är också fantastiskt bra för applicering av blush, kontur eller överstrykningspenna längs kinderna.

Använd borsten genom att damma över ansiktet i fram och tillbaka rörelse.

Ögon- och läppborstar

Oavsett om du vill behärska ett vackert blandat smokey-öga, dra på en delikat fodral eller få perfekta läppar, är dessa specialborstar det du behöver.

Ögonskuggeborste

Denna borste har mjuka, avsmalnande borst som är ganska tätt packade. Applicera ögonskuggan med korrekt precision, i vecket och över locken.

Perfekt för mousse eller pulverskuggor, svep bara över locken.

Blandningsborste

Detta är en stor, fluffig ögonskuggborste, med en lätt spets. Blanda ihop alla dina skuggor för att förhindra hårda kanter eller grova linjer.

Virvla den mjukt över ögonen, in i vecket och över alla kanter för att mjukgöra eventuella hårda linjer.

Suddig borste

Denna har mjuka, små borst med rundad topp. Den är bra för att smeta bort eyeliner och skugga längs vecket.