Shadow

Få Bort Mörka Ringar Under Ögonen – Så Gör Du!

Mörka cirklar under ögonen är vanligt. Dessa kan uppstå bland både män och kvinnor. Mörka cirklar åtföljs vanligtvis av hängande hud under ögonen, vilket gör att de ser påsiga ut. Främst beror de på brist på sömn, stress och trötthet.

När du blir äldre förlorar din hud sin naturliga tjocklek och kollagen. Detta kan göra utseendet på blodkärl under huden mer framträdande. Som ett resultat kan detta område se mörkare ut än vanligt. Andra tillstånd, som svullnad nära ögonen eller vätskeobalans runt de nedre ögonlocken kan också göra att din hud under ögonen ser mörkare ut.

I den här artikeln har vi listat metoder du kan använda för att minska tydligheten på mörka ringar under ögonen.

Vad orsakar mörka ringar under ögonen?


Trötthet

Trötthet kan uppstå som en följd av sömnbrist, fysisk och psykisk ansträngning eller till och med för mycket sömn. Alla dessa saker kan orsaka mörka ringar under ögonen. Sömnbrist kan få ögonen att se puffiga och få huden att se blek över tid. Detta kan göra de mörka cirklarna tydligare. Mörka cirklar kan vara skuggor av puffiga ögonlock.

Ålder

I de flesta fall när du blir äldre visas mörka ringar till följd av överdriven pigmentering. När du blir gammal kan huden runt ögonen bli tunnare och förlora kollagen. Detta i sin tur ökar synligheten för de mörka blodkärlen under din hud.

Spänning av dina ögon på grund av överdriven användning av datorer, telefoner, tv, etc. kan leda till en utvidgning av blodkärlen runt dina ögon och därmed orsaka mörka ringar.

Allergier

En allergisk reaktion mot skadliga bakterier eller ämnen gör att din kropp släpper histaminer som kan leda till utvidgning av blodkärl. Detta ökar deras synlighet på din hud, vilket gör att området runt dina ögon ser mörkare ut än vanligt.

Uttorkning

Otillräcklig återfuktning kan göra att din hud ser blek och tråkig ut. Dina ögon kan ha ett ihopsäckat utseende, vilket gör att huden i områdena ser mörkare ut.

Exponering för solen

Din hud kan överproducera melanin vid exponering för solen under långa perioder. Detta kan leda till pigmentering i huden runt ögonen.

Symtom på mörka ringar under ögonen

  • Gradvis ökad tydlighet av en ring under ögonen
  • Trötthet till följd av sömnlöshet
  • Stress och svaghet
  • Området under det nedre ögonlocket ser påfyllning och ögonpåsar börjar bildas.
  • Cyanos: Ibland kan kroppen inte transportera syre-rikt blod till olika delar av kroppen. Detta kan resultera i att en blåaktig nyans överförs till din hud. Det kan observeras i slemhinnor, läppar, runt ögonen och naglarna.

Är mörka cirklar permanenta?

Mörka cirklar är inte permanenta. Du kan välja mellan olika medicinska och naturliga metoder för att bli av med dem.

Sömn kan hjälpa dig att bli av med trötthet och trötthet. Detta i sin tur minskar uppkomsten av mörka cirklar och ögonens hängighet.

Vilka vitaminer bör du ta för att eliminera mörka cirklar?

K-vitamin kan hjälpa till att bli av med mörka cirklar eftersom det kan hjälpa till med blodcirkulation och koagulering. Vitamin A kan också hjälpa eftersom det kan bli av med pigmentering.

Konsumtion av livsmedel som gröna bladgrönsaker, broccoli, rosenkål etc. kan hjälpa till att eliminera mörka cirklar eftersom de är rika på K vitamin.

Så minskar du mörja ringar under ögonen

1. Söt mandelolja

Söt mandelolja har såväl sclerosant som mjukgörande egenskaper. Det kan hjälpa till att minska uppkomsten av blodkärl under huden genom att förbättra din hudton.

Tappa 2-3 droppar söt mandelolja på en bomullstofs. Applicera den på de mörka cirklarna och massera in din hud. Låt den sitta på över natten och tvätta av på morgonen. Gör detta varje natt innan du sover tills de mörka cirklarna bleknar.

2. Lakritsextrakt

Lakritsextrakt innehåller glabridin, vilket hämmar melaninsyntes. Denna effekt kan hjälpa till att minska utseendet på mörka cirklar.

Vad du kan göra: Ta några droppar lakritsextrakt och blanda väl med en K-vitamin-kapsel tills du får en jämn pasta. Applicera denna pasta på dina mörka cirklar och låt den vara på i 10 minuter. Tvätta den noggrant. Du kan applicera denna pasta tre gånger i veckan.

3. Yoghurt

Yoghurt innehåller L-cystein som hämmar tyrosinasaktivitet och förhindrar pigmentering och mörka cirklar.

Lägg till en tesked citronsaft till två teskedar yoghurt. Blanda väl, applicera den här pastan på de mörka cirklarna och låt den sitta på i 15-20 minuter. Tvätta av den. Du kan göra detta minst två gånger i veckan.

Obs: Citron kan irritera vissa hudtyper. Om din hud är känslig mot citron bör du unvdika denna metod.

4. Potatis

Potatisjuice innehåller azelainsyra som kan hämma tyrosinasaktivitet för att minska pigmenteringen. Detta kan hjälpa till att bleka mörka cirklar.

Extrahera ca 1-2 msk potatisjuice i en skål. Applicera juicen på de mörka cirklarna och låt den vara kvar tills den torkar. Skölj av med vatten. Gör detta minst två gånger i veckan.

5. Safran

Bioaktiva föreningar, såsom karotenoider och riboflavin, främjar antiryrosinasaktiviteten hos saffran. Dessa föreningar kan hjälpa till att förhindra överdriven pigmentering av huden och minska uppkomsten av mörka cirklar.

Ta 3-4 trådar med saffran och blötlägg dem i en kvarts kopp mjölk i cirka 2 timmar. Sila mjölken och applicera den på huden som omger ögonen. Du kan tvätta bort den på cirka 10 minuter.

6. Honung

Honung innehåller polyfenoler som hämmar tyrosinasaktivitet. Detta kan bidra till att minska överdriven pigmentering och bleka mörka cirklar.

Blanda en tesked citronsaft med en matsked honung. Applicera denna blandning på huden som omger ögonen och lämna i cirka 10-15 minuter. Skölj noggrant med vatten. Upprepa detta en gång om dagen tills de mörka cirklarna bleknar.

7. Gröna tepåsar

Grönt te innehåller fenolföreningar som hämmar melanogenes. Detta kan hjälpa till att förhindra överdriven pigmentering av huden och minska mörka cirklar.

Ta två påsar med grönt te och blötlägg dem i vatten. Kyl en kort stund och lägg dem på ögonen. Tvätta ansiktet efter 10-15 minuter. Du kan upprepa varje dag tills de mörka cirklarna försvinner.

8. Aloe Vera Gel

Aloe vera gel innehåller aloesin, en förening som hämmar tyrosinasaktivitet. Detta kan hjälpa till att förhindra överdriven pigmentering på din hud. Det kan också återfukta huden i det omgivande området och göra huden mjukare.

Ta en tesked aloe vera gel och massera den in i det drabbade området med mörka ringar. Låt den sitta på över natten och tvätta av den på morgonen. Du kan följa detta varje natt tills de mörka cirklarna bleknar.

9. Gurka

Gurka innehåller bioaktiva föreningar och vitaminer som kan hämma tyrosinasaktivitet. Detta kan bidra till att minska pigmentering runt ögonen.

Du behöver en gurka och en tesked aloe vera gel. Blanda ingredienserna för att skapa en tjock pasta. Applicera den här pastan på de drabbade områdena och låt den sitta på i 15 minuter. Tvätta av med rent vatten. Du kan applicera den här en gång varje dag.

Bonus tips för att motverka ringar under ögonen

  • Få tillräckligt med vila om du ägnar dig åt högintensiva träning eller aktivitet.
  • Se till att du får minst 7 timmars sömn varje dag.
  • Om du håller dig återfuktad kan du säkerställa att din hud behåller fukten den behöver, vilket håller den smidig.
  • Att komplettera din kost med näringsrik mat kan öka kollagensyntesen och reparera huden runt ögonen och eliminerar pigmentering.

Mörka cirklar är vanligtvis tillfälliga och inte oroande. Hemmet och medicinska behandlingar som listas i den här artikeln kan hjälpa till att minska uppkomsten av mörka cirklar. Se till att du konsulterar din läkare, som hjälper dig att välja lämplig behandling för ditt tillstånd.