Shadow

Hur du kan Definiera din Målgrupp

Om du har startat ett företag eller driver ett företag och undrar hur du kan förbättra din försäljning, är en väldefinierad målgrupp ett av de bästa sätten för att uppnå detta resultat. Med tanke på människors obegränsade tillgång till innehåll kan du helt enkelt inte nå varenda människa i hela världen. Men om ett litet företag vill konkurrera effektivt med ett större företag eller om ett större företag vill förbättra det som det redan gör, bör de hitta en specifik nisch.

Vad innebär det att hitta sin målgrupp? 

Det är viktigt att fastställa vad som menas med en målgrupp. Många företagare avfärdar den här definitionen genom att helt enkelt säga “vi riktar oss till alla som är intresserade av vår verksamhet”, men detta är en för bred inriktning. Om du riktar in dig på en nisch betyder det inte att du utesluter dem som inte nödvändigtvis passar in i kriterierna. Det betyder bara att du anpassar ditt varumärkesbudskap till en specifik marknad som är mer benägna att engagera sig i ditt företag.

En leverantör av tatueringsredskap skulle till exempel behöva vända sig till en väldigt nischad bransch som mestadels består av väletablerade tatuerare och butiker, men det finns alltid nya konstnärer och företag som letar efter tatueringsmaskinen och tillbehörav hög kvalitet, därmed finns det alltid möjligheter att utöka sin kundbas, även för nischade marknader.

Med tanke på hur viktigt det är att definiera sin målgrupp, vilka steg bör man då ta för att göra det på rätt sätt?

Tänk på din nuvarande kundkrets

Vilka är era nuvarande kunder och varför köper de av er? Det är en bra idé att försöka samla in några kundomdömen för att förstå detta fullt ut. Du bör ta med flera omdömen i beräkning och hitta den gemensamma nämnaren som förbinder dem, för att på så sätt komma fram till vad som ger mest utdelning i ditt företag. Om du förstår detta kommer du att få en bättre uppfattning om vad det är som lockar människor till ditt företag och vad du bör lyfta fram när du marknadsför företaget i framtiden.

Ta en titt på din konkurrens

Det är viktigt att inte kopiera dina konkurrenter utan att verkligen förstå vad de sysslar med, detta eftersom det kommer att ha en stor inverkan på hur du kan ändra din marknadsföringsstrategi för att se till att du överträffar dem. Genom att ta hänsyn till dina konkurrenters agerande kan du förstå vilka deras nuvarande kunder är och vilka de försöker att vända sig till. På så sätt kan du upptäcka en outnyttjad nischmarknad som du tidigare har förbisett.

Analysera din produkt eller tjänst

Gör en omfattande lista över alla funktioner som dina produkter och tjänster erbjuder. Notera vilka fördelar som tjänsterna ger och varför kunderna kommer att dras till dess fördelar. När du har listat allt detta vet du exakt vad du har att erbjuda till olika demografiska grupper och du vet även vilken målgrupp du kan marknadsföra dig till. Även om detta fortfarande kan vara ganska omfattande, är det en mycket effektiv grund att bygga vidare på.

Slutsats

Vi lever i en värld där majoriteten av konsumenterna handlar på nätet. Detta är bra för företagen eftersom det öppnar upp för potentiella kunder, men det innebär även att dessa kunder har obegränsad tillgång till produkter och tjänster från hela världen. Det innebär att du inte längre kan marknadsföra dig till massorna, utan måste se till att du riktar dig till en mycket mer nischad publik som är mer benägen att handla från dig.