Shadow

Hur du Motverkar och Minskar Smärta i Höften

Har du ont i höften?

Du kanske tror att det är oundvikligt – knarrandt och knakandet som kan komma med åldern. Många av oss känner det i våra höfter, de två största kullederna i våra kroppar. Och våra höfter är viktiga. De är ansvariga för rörlighet och hållning.

“Höftsmärta” kan dock vara lite ospecifik för din läkare. Om du tar upp det med din läkare, var specifik om var smärtan kommer ifrån och hur den känns.

När det kommer till höfterna är smärta vanligast i leden, insidan av höften eller ljumsken. Smärta i den övre skinkan eller utanför låret beror vanligtvis på muskler, ligament, senor eller andra mjukdelsproblem. Men för kvinnor kan vissa gynekologiska problem också orsaka smärta i höfterna.

Begränsat rörelseomfång och till och med haltande är mer än tillräckligt med anledning att göra något åt ​​din höftsmärta. Du har flera alternativ för att hantera höftsmärtor:

Undvik upprepade rörelser som förvärrar din smärta. Om en viss träning orsakar problem, prova något med mindre effekt som att cykla, gå eller simma. Försök också undvika att böja dig i höften, sitta länge eller sova på sidan som är öm.

Smärtstillande

Om du kan, prova ett receptfritt smärtstillande medel för att behandla din höftsmärta. Mediciner, såsom ibuprofen eller Aleve, med en antiinflammatorisk, kan hjälpa mer än Tylenol.

Is eller värme

Att applicera is eller värme på området med din höftsmärta kan också få dig tillbaka på fötterna tidigare. För kyla, använd en påse frysta grönsaker insvept i en handduk. Omvänt kan en varm dusch eller en värmedyna i några minuter hjälpa till att stärka spända muskler.

De flesta läkare rekommenderar att du använder en ispåse på den skadade höften i 15-minuterssteg under dagen. Is kan minska inflammation och matta nervändar, vilket gör smärtan mindre besvärande. Om du inte har ett ispaket kan du använda vilket kallt, formbart föremål som helst för att få samma effekt. Många patienter använder frysta grönsaker eller liknande, även om du bör vara försiktig så att du inte tinar upp något som du planerar att äta i framtiden. Is bör appliceras endast när den är inlindad i en trasa eller handduk, för att undvika köldskador och andra hudirritationer.

Gå ner i vikt

Det är inte lätt att höra, särskilt om du har ont, men om du är överviktig kan det sätta mindre press på dina höfter om du går ner några kilo. En välbalanserad kost med grönsaker och frukt tillsammans med träning med låg effekt kan göra en värld av gott för hela din kropp, inte bara dina leder.

Om du är orolig för att du är på väg mot en kirurgsmottagning kan det finnas hopp. Det bästa sättet att undvika höftprotesoperationer att bli aktiv i ett träningsprogram. I en studie var personer som deltog i ett träningsprogram i 12 veckor 44 procent mindre benägna att behöva en ledbytesoperation sex år senare än de som inte tränade.

Lindring för höftledsartrit och bursit

Även om det finns många orsaker till smärta, inkluderar några av de vanligaste artrit och bursit. Beroende på orsaken finns det olika saker du kan göra för att få lite lindring.

  • Prova övningar med låg effekt som promenader eller simning.
  • Tänk på motståndsträning.
  • Lätt in i en rutt av mjuk stretching.
  • Fråga din läkare om sjukgymnastik.

Undvik höftsmärta

Om du har turen att ha undvikit höftsmärta så här långt, finns det några saker att försöka hålla den borta:

  • Värm upp innan du tränar.
  • Undvik att springa på hårda ytor som betong.
  • Bär skor som sitter ordentligt.

Träning

Det är viktigt att ha en regelbunden träningsrutin av många anledningar, och minskad höftsmärta är en av dem. Om du för närvarande inte har ont kan träning hjälpa till att stärka dina muskler och öka ditt rörelseomfång, vilket gör att du kan undvika denna skada. Om din höftsmärta redan är närvarande, bör du överväga att ändra dina övningar till sådana som är mindre belastande för dina leder. Detta inkluderar att gå på en platt stig eller löpband och göra yoga som inte övertränger höftleden. Ett annat bra sätt att träna är att gå eller utföra aeroba övningar på grunt vatten, till exempel i en pool i ett samhälle eller ett rekreationscenter.

Vila lite

Det verkar självklart, men många patienter behöver fortfarande påminnas om att få vila. Höftsmärta är ett allvarligt symptom som kan hanteras mycket lättare när du inte konsekvent förvärrar skadan. Vila betyder inte att du måste upphöra med all aktivitet och stanna i sängen, men du bör begränsa all aktivitet som innebär att den skadade höften flyttas på ett sätt som förhindrar att skadan läker. Till exempel bör träning som involverar höften, som löpning, undvikas. Omvänt, se till att röra dig tillräckligt ofta så att din höft inte känns stel eller öm av inaktivitet.

Höj skadan

Det är inte lätt att höja höften hemma, men att använda en vilstol kan hjälpa. Detta gör att blodet kan flöda lättare mellan din höft och ditt hjärta och kan minska svullnad. Om du inte kan höja skadan kan du ta bort trycket från höften genom att lägga dig på motsatt sida av kroppen. Detta kan förhindra att du förvärrar skadan medan du sover. Var i allmänhet medveten om din hållning och undvik positioner som kan belasta leden. När det är möjligt, höj benet så mycket du kan.

Applicera värme

Om du har ledvärk orsakad av artrit, kommer värme att hjälpa till att minska höftsmärtor. Det kommer att kännas terapeutiskt att ta varma bad och duschar, så dra nytta av detta billiga och enkla botemedel. Om din höftsmärta är för svår för att stå eller sitta i badkaret, och du har kroniska ledproblem, bör du överväga att installera en duschbänk eller stol. Värmekuddar och liknande behandlingar kan också hjälpa mot ledvärk orsakad av artrit eller skada. Vissa orsaker kan dock vara irriterade av värme. Följaktligen bör du tala med din läkare innan du använder detta läkemedel.