Shadow

Så Applicerar du Mascara som ett Proffs

Ett av de enklaste sätten att uppmärksamma dina ögon och skapa ett elegant och flörtigt utseende är genom att lägga till mascara. Mascara är en viktig komponent för att få dina ögon att sticka ut, och generellt sett en så pass viktig del av sminkningen att den inte bör ignoreras.

Mascara har förmågan att inte bara göra dina fransar mörkare; det ger också längd och tjocklek. Det spelar ingen roll hur bra din ögonskugga ser ut, eller vilka fantastiska tekniker du har använt för resten av din sminkning.  Utan snygga fransar går du miste om att uppnå din sminknings fulla potential.

Mascara har många fördelar:

Adderar längd

Mascara ger längd till dina ögonfransar vilket ger dem en mer dramatisk och snygg effekt.

Volym och tjockhet

Mascara ger volym och tjockhet till dina ögonfransar vilket resulterar i en look med mer fyllighet och volym.

Färg

Mascara ger färg till dina fransar, och är även tillgängliga i en rad olika färger. Fördelen med detta är att du kan välja färg baserat på smink och hårfärg, men även göra dem mer tydliga och distinkta.

Sminkningen kan se ofärdig ut

Utan mascara kan en sminkning se ofärdig ut. Mascaran är därför den sista touchen för en perfekt sminkning.

Böjning

Mascara hjälper till att böja dina ögonfransar vilket gör att de ser mer dramatiska ut. Detta är speciellt viktigt om du tenderar att ha raka ögonfransar, men fungerar även som ett effektivt komplement för dig med redan böjda fransar också.

Hitta rätt

Att välja rätt mascara kan vara knepigt. Det finns oändligt med mascaror på marknaden. För att göra det ännu svårare finns det inte bara en typ av mascara heller. Det finns mascara som förlänger, förstorar, färgar, och gör en rad olika saker. Med det sagt kan  alternativen onekligen vara förvirrande. Här är några saker att tänka på när du köper och väljer mascara.

Formel

Ska dina fransar förlängas, bli böjda, förtjockade, eller fylligare? Om du vill ha längre ögonfransar är mascara väldigt effektivt. Fylligare ögonfransar behöver volym, och vissa mascaror lovar att göra båda samtidigt. Läs på om mascaran för att se vad den utlovar. Vidare bör du identifiera vad just dina ögonfransar behöver. Är de långa och tunna? Eller kanske tjocka men raka? När du identifierat dina behov blir det lättare att hitta en mascara som utlovar detta, och du kan lättare veta vad du ska leta efter.

Vattenfasthet

Vattenfast mascara är bra för människor som planerar eller behöver bära den hela dagen. Vattentät mascara är fantastiskt effektiv om du ska vara i solen eller svettas.

Det hjälper också till att upprätthålla en böjning som du ger dina fransar med en ögonfransrullare. Det är dock svårare att ta bort vattenfast mascara så se till att du har en bra borttagare som är speciellt utformad för att ta bort vattentät mascara. Ett tips är att investera i en bra mascaraborttagare som är snäll mot ögonen. Om du bär kontaktlinser eller har känsliga ögon kan det vara bäst att hitta mascara som är allergivänlig för att undvika irriterande ögon.

Baserat på vad du ska göra, behöver du en vattenfast mascara?

Färg

Den här är ganska lätt. Svart mascara ger ett intryck av större ögon och en fullständigare effekt. Även om du kan välja mellan många olika nyanser, kommer svart att ge det bästa resultatet för fylliga, tjocka fransar som alla kommer att avundas. Men om du har mycket ljust hår och hud kan du upptäcka att mycket svart maskara kan upplevas som överväldigande och för mycket. Försök att använda en brun/svart maskara för att applicera mascara som är lite mer diskret.

Tips för att använda mascara

Pumpa inte trollstavet in och ut ur flaskan. Detta pressar luft in i röret vilket gör att mascaran torkar snabbare och orsakar klumpning. Vrid istället försiktigt fram och tillbaka eller i cirkulära rörelser för att plocka upp önskad mängd mascara på borsten.

Om du bestämmer dig för att böja dina fransar börjar du vid roten på fransarna och var försiktig så att du inte får någon hud i borsten. Tryck ihop och håll fransböjaren i cirka 10 sekunder och flytta ut curlen till slutet av dina fransar och upprepa. Återigen är detta steg valfritt, men det gör det för längre snygga fransar och förstorar ögonen.

När du tar bort borsten från tuben, se till att skrapa bort överflödigt mascara från borsten. Detta hjälper dig att undvika att göra dina fransar klumpiga.

Om du börjar med dina under eller överfransar är helt upp till dig. För den bästa appliceringen, titta rakt fram, ta borsten och placera den vid roten av dina fransar. Om du använder en fram och tillbaka rörelse när du rör borsten upp längst dina fransar och sveper uppåt, kommer det att hjälpa dina fransar att få en böjd effekt. Fortsätt upprepa detta tills du får dina fransar så tjocka du vill, vanligtvis 2-3 lager.

Ett ytterligare tips är att luta huvudet något framåt så att du inte får mascara på kinden. Använd samma rörelser från sida till sida tills du får ett bra lager mascara på nedre fransarna. Om du har problem med att överföra mascara från dina fransar till ögonlocken eller kinderna, använd ett visitkort, kreditkort eller litet papper och håll över området medan du applicerar din mascara.

För att få dina ögonfransar att se ännu tjockare ut är ett trick att applicera ett lager svart eyeliner på övre vattenlinjen i ögonen. För att göra detta, dra upp dina fransar bara lite och kör den svarta eyelinern på toppen av den inre linjen.

Tvätta ögonfransarna

Det är viktigt att ha en bra grund när du ska applicera mascaran.

Se därför till att tvätta dina ögon och ögonfransar innan. Olja och smuts kan förstöra din look och göra det svårare att applicera.

Borsta bort klumparna

Om du har ögonfransar som har klibbat ihop, eller har klumpar av mascara på dem (eller både och) så kan du kamma ut dem med en ren mascara borste. Detta är ett effektivt sätt att få dina ögonfransar att se helt perfekta ut.